Itt van, az ősz itt van újra! A jó életű vitorlázó gondolatai Badacsony és az újbor körül forognak ilyenkor. A Szüreti Regatta az egyik kedvenc utazása a balatoni hajósnak! Érződik, ahogy kikönnyül a tó lelke a sok nyaraló és turista talpa nyomától, újra rendeződnek a színek, illatok, előbújik a megrettenő természet is, óvatosan illatozva. Lassú búgása lesz a napnak, barnára aranyosodik a sugára, sárga kontúrokat húzva a bólogató leveleknek. Megbátorodik a hüledező szél, szőlőfürtösre rajzolva a hullámokat, elmarad a zivataros össze vissza csapkolódása is.

Izgalmas versenynek ígérkezett! Beszéltek még 85-90 km-es lökésekről is. Haragos szelek szaladtak felénk a Bakonyból! A rendezők ügyes ösztönösséggel eltolták az indulást, akarva és remélve a biztonságosabbra gyengülő időt. Mi izgatottan rakosgattuk a köteleket, kötöttük az egyes reffet próbálgattuk a félszeles-raumos robogáshoz a vitorlákat. A veszett dülöngélés a rajt idejére elfogyott, ahogyan a szél is. Nem győztük magasra húzni a megkurtított nagyot és előcsomagolni, élesíteni a könnyű szeles vágtavásznakat. Északabbra maradtunk. Így számoltuk jobbnak a szélszöget. Sajnos, bár jó volt a szög kevesebb és lukasabb volt a szél, mint délebbre. A tihanyi csőig ez be is állította a végeredményeket. Innen már csak kitartással, ügyességgel legfeljebb előbbre lehetett kerülni. Az eleje egy része észak felé vágott Sajkodnál, a hátszélvitorlások ösztönös kötelezőséggel dél felé húztak el. Mi nem akartuk a delet de láttuk, hogy meg-megfékeződnek északon ezért maradtunk a szélerő határán kis kockázattal de nagy nyereséggel! Sokat hoztunk a célig! Élvezetes menet volt gyönyörű időben! Badacsony még befogadott, elfértünk a kikötőhelyek egyikén.

Vasárnap már kedvesebb orcáját mutatta a természet. Gyönyörű idő, kellemes stabil szél, jó hangulatú csapatok, esetenként másnappal fűszerezve. Gyerünk északra, fel a nagyobbik genakkert és egy takkon beszaladunk Földvárra! Jó volt a terv. Egészen sokáig. Ha még feljebbről kezdjük akár a dobogó. Vagy ha tudunk váltani spinakkerre. A vitorlázás technikai sport is! Ez nekünk a végére négyhelynyi veszteséget okozott! A versenytársak majdnem olyan gyorsan, de 7-9 fokkal élesebben robogtak spível az utolsó kilométereken. Nekünk ez plusz két takkváltásba és sok-sok méterbe került. Semmi gond! Az öröm, élvezet és az izgalom a miénk. Még sok tartalék van bennünk és a hajóban is! A legfontosabb pedig, hogy kezd csapattá érni vidám kis közösségünk!